Vaksessies eerste ronde

Parallelprogramma

Vaksessies ronde 1

A) “Jij moet je bek houden!” – agressie en geweld tegen werkenden                      

Caroline Koetsenruijter heeft als missie een veilige werkplek voor alle tien miljoen werkenden in Nederland. De werkgever is aan zet om voor iedereen een veilige werkplek dichterbij te halen. De medewerker heeft geleerd om te gaan met geweld, maar stopt het dan  ook? Daarover deelt Caroline de laatste wetenschappelijke en vooral praktische inzichten. Welke vormen van ongewenst gedrag kom je tegen en hoe zorg je voor een werkende organisatienorm? Wanneer is gedrag onacceptabel en hoe te begrenzen bij agressie? En wat moet en kan de werkgever doen om een sociaal veilig werkklimaat dichterbij te brengen? Welke kansen zijn er voor de inzet van mediation na agressie of geweld? Tineke Otter, mediator in strafzaken neemt de deelnemers hierin mee.
Maak kennis met de expertise van Caroline Koetsenruijter, trainer en auteur op het gebied van agressiepreventie en -beheersing en Tineke Otter, mediator in strafzaken.


B) Signaleringen tuchtrecht, tips voor de praktijk                                                        

Het mediation tuchtrecht is voortdurend in beweging. Niet alleen omdat mediation in vergelijking met het tuchtrecht van gereglementeerde beroepen zoals advocatuur, notariaat en medisch specialisten nog in de kinderschoenen staat, maar ook omdat nieuwe inzichten leiden tot veranderende opvattingen over de wijze waarop het vak moet worden uitgeoefend. Tijdens de workshop wordt ingegaan op de functie en het doel van het tuchtrecht voor ons beroep. Aan de hand van recente uitspraken van de Tuchtcommissie en het College van Beroep worden op praktische wijze ontwikkelingen gesignaleerd die voor ons van belang zijn. Bovendien wordt een aantal aanpalende onderwerpen besproken, zoals de rol van adviseurs, met name van advocaten, tijdens het mediationproces. De deelnemers krijgen ruime gelegenheid hun eigen ervaringen te delen en dilemma’s uit hun praktijk aan de orde te stellen.
Aai Schaberg, MfN-registermediator en advocaat Schaberg Advocatuur & Mediation


VMO                                             
C) Radicaal gelijkwaardig!

In elke mediation is machtsverschil aan de orde maar ben je daar ook echt bewust mee bezig? Wat te denken van een burger tegenover een overheid met onuitputtelijke bronnen als capaciteit, geld en tijd. Of een organisatie ten opzichte van een medewerker of klant. Hoe zorg je als mediator voor een machtsbalans en geweldloosheid in mediation?
Hester Macrander zal vanuit de theorie verder ingaan op de praktijk; wat helpt in denken en handelen? Hoe doe je dat bij mensen die ook nog in vijandbeelden over elkaar denken en hoe beïnvloed je als mediator de dynamiek tussen strijdende partijen? Met als eindresultaat menselijke gelijkwaardigheid in mediation ondanks machtsverschil en rol-ongelijkheid.
Hester is internationaal gecertificeerd trainer in Nonviolent Communication.


VAN
D) Bridging Divides – inspiratie van daar voor hier

Over het inzetten van ervaring met werken in internationale (post) conflict context in arbeidsmediations.
Is er een parallel te trekken waar het gaat om vertrouwensopbouw, communicatiestijlen of conflictdynamiek? En wat zijn de verschillen?
Twee professionals in het veld van peace building en dialoog in internationale contexten en conflictsituaties zijn een aantal jaar geleden ook mediator geworden. Zij vertellen over hun reis daarnaar toe en over de parallellen die zij zien tussen het werk ‘daar’ en het werk ‘hier’. Inspiratie en bruikbare handvatten.
Maaike van der Werf, MfN-registermediator, trainer en (internationaal) dialoogfacilitator en Judith van den Boogert, MfN-registermediator, coach en trainer; beiden founding partners bij Bridging Divides


E) Klokkenluiders en mediation                  

Medewerkers zijn vaak als eerste op de hoogte van misstanden op het werk. Het gaat soms zelfs om ernstige situaties waarbij de publieke gezondheid of veiligheid in gevaar zijn. De angst voor represailles kan potentiële klokkenluiders er van weerhouden een melding te maken van hun bezorgdheid of vermoedens.
Naast de wettelijke verplichting om een meldregeling te hebben, helpt het Huis voor Klokkenluiders (het Huis) werkgevers daarom bij de inrichting van een veilig integriteitssysteem. Toch kunnen conflicten tussen werknemers en werkgevers ontstaan als gevolg van een melding. Als in een vroeg stadium goede gesprekken of mediation plaatsvinden, kan verdere schade of escalatie voorkomen worden. Helaas trekken veel mensen pas laat aan de bel en volgt bijvoorbeeld ontslag of overplaatsing. Sinds een jaar kunnen deze melders via het Huis juridische ondersteuning krijgen door toevoeging van een advocaat of mediator.
Ed Fenne en Marion Weitering (Huis voor Klokkenluiders) belichten de ‘crashmomenten’ van het melden aan de hand van casuïstiek. Waar ligt het verschil tussen een arbeidsconflict en een klokkenluidersmelding? Wanneer praat je over een veilig integriteitsbeleid op de werkvloer en welke rol ligt daar voor mediators? Hoe kun je je als mediator bij het Huis aanmelden?


PBM 
F) Insolventiemediation

Wat maakt insolventie mediation bijzonder?
Doet het er eigenlijk toe wat het voorwerp van een mediation is? En in tijd gezien: wat zijn de verschillen, welke ontwikkeling heeft mediation in de loop der jaren doorgemaakt waar het materiedeskundigheid betreft? Twee generaties mediators met ervaring in insolventiezaken  gaan aan de hand van casusposities en stellingen met u op zoek naar het bijzondere van insolventie mediation en wisselen met u ervaringen uit met deze vorm van zakelijke mediation.
Martin Brink, MfN-registermediator, advocaat en arbiter Van Benthem & Keulen
Roos Louwen, MfN-registermediator BBKWmediation


NVvMA
G) Gedoe van hier tot Rome 

Wat gebeurt er wanneer een ervaren mediator besluit 2.400 kilometer te lopen, van Nederland naar Rome, om te reflecteren op de kern van zijn vak?
Arno Diederen, mediator sinds de millenniumwisseling, deelt zijn inzichten.
Macht, recht, belang en vertrouwen zijn kernbegrippen aan de mediationtafel. Arno Diederen liep in 2021 tijdens corona in vijf maanden naar Rome. Geschiedenis en kunst hebben altijd al zijn interesse gehad, maar onderweg wilde hij vooral reflecteren op ons vak van mediator. Welke normen botsen als mensen een conflict hebben?
Wanneer wordt een oplossing als redelijk, eerlijk of rechtvaardig gezien? En wat breng je als ‘neutrale’ derde -vaak onbewust- mee aan eigen normen en overtuigingen?
De route dwars door het Avondland voerde langs steden die de bakermat waren van de grote Europese  ideeën, zoals de  reformatie, de scheiding der machten en  de grote ideologieën. Allemaal concepten die door de eeuwen heen telkens de opvattingen over eerlijk en rechtvaardig hebben herschikt. En die route is al meer dan twee millennia lang de frontlijn van de grote Europese conflicten.
Het ommetje van 2.400 kilometer werd een aaneenschakeling van ontmoetingen die Arno zicht gaven op de toppen en dalen van de menselijke verhouding. En hoe dichter hij de stad van het Verdrag van Rome (oprichting van de EEG) naderde hoe pregnanter de vraag werd: welke hoop biedt het concept Europa aan de mensen op dit continent op drift?
Tijdens de workshop word je aan de hand van verhalen over concrete ontmoetingen uitgedaagd na te denken over de wijze waarop macht, recht, belang, en vertrouwen het speelveld voor de hedendaagse mediator bepalen.


H) Digitale mediation; over video-mediation en artificial intelligence             

(voertaal Engels)

Technologische ontwikkelingen hebben invloed of zullen dat krijgen op het werk van de mediator.  Sinds Corona is in persoon vergaderen niet langer de standaard. Binnen veel bedrijven is video-vergaderen gebruikelijk geworden. 
Ook mediators zetten voorzichtige stappen richting online mediation. Wat zijn de ervaringen? Heeft het (de) toekomst?
Bij zakelijke mediations in Engeland is online inmiddels populairder dan mediation in persoon. En bij ons wordt het naar tevredenheid gebruikt bij geschillen met digitale platforms.
Stephen Walker, mediator in Londen en auteur van het boek Digital Mediation en zijn Amsterdamse collega MfN-registermediator Bart Neervoort praten de deelnemers aan deze workshop bij over hun ervaringen en gaan het gesprek aan over voor- en nadelen, over aspecten als vertrouwelijkheid, technische problemen, over de geschiktheid (al of niet) voor alle soorten mediations.
Artificial intelligence. Iedereen heeft de mond er vol van. Gaat het ook betekenis krijgen in mediation en hoe dan? Stephen Walker heeft er ideeën over, die hij graag met de deelnemers deelt.


I) Dynamieken ontrafeld aan de mediationtafel; systemisch perspectief op relaties en conflicten

(max 30 deelnemers – VOL! Deze vaksessie kan niet meer worden gekozen)                                                                              

Als mediator wil je het conflict voor beide partijen zo goed mogelijk oplossen. Dat lukt vaak, maar soms krijg je de vinger er niet achter. Of je denkt ‘we zijn eruit’ en opeens laait het geschil weer in alle hevigheid op. Er speelt meer mee dan je op het eerste oog kunt waarnemen.
In deze interactieve kennismakingsworkshop systemisch werken voor mediators neemt trainer en coach Mayke Smit u mee in de beginselen van Systemisch werk en de werking van systemische patronen in interactie tussen mensen in relaties en conflicten. Zij laat u als professional met een systemische bril kijken met als doel te komen tot duurzame oplossingen. Mayke maakt gebruik van (tafel)opstellingen om het proces van interacties in beeld te brengen. Tijdens de workshop kunnen vragen uit de praktijk worden gesteld en sparren deelnemers met elkaar naar aanleiding van enkele systemische vragen.