Parallelprogramma

Home / Parallelprogramma

Sneakpreview vaksessies

Bekijk hieronder alvast de eerste vaksessies! En kom af en toe eens terug; er worden regelmatig vaksessies toegevoegd.
In oktober is hier het volledige programma te vinden; dan start ook de inschrijving voor de sessies. Diegenen die zich al hebben ingeschreven voor congresdeelname, ontvangen per e-mail een inschrijfformulier om hun sessiekeuze aan te geven.

AI als conflictbemiddelaar?

Kunstmatige intelligentie (AI) staat hoog op de agenda van elke organisatie. Volgens sommigen kan het een productiviteitsverbetering van 400% brengen, anderen waarschuwen voor de gevaren van het klakkeloos vertrouwen van computermodellen die niet geworteld zijn in de realiteit.
“Ja, maar we moeten er wel wat mee”, wordt dan gezegd. Wat dan?
Tech entrepreneur Jim Stolze is in staat om in begrijpelijke taal de ontwikkelingen te duiden en laat aan de hand van aansprekende cases de voor- en nadelen van generatieve AI zien. Want de discussie zou niet moeten gaan óf we AI moeten inzetten, maar hoe het zich verhoudt ten opzichte van kwaliteit, betrouwbaarheid en andere menselijke waarden.


“Jij moet je bek houden!” – extern ongewenst gedrag

Caroline Koetsenruijter heeft als missie een veilige werkplek voor alle tien miljoen werkenden in Nederland. De werkgever is aan zet om voor iedereen een veilige werkplek dichterbij te halen. De medewerker stelt op tijd grenzen in de externe dienstverlening maar ook waar nodig intern. Hoe? Daarover deelt Caroline de laatste wetenschappelijke en vooral praktische inzichten.
Hoe manifesteert extern ongewenst gedrag zich en wat is er nodig om te werken aan weerbaarheid, meldingsbereidheid en het stellen van een heldere organisatienorm? Wanneer is gedrag onacceptabel en hoe te begrenzen bij agressie? En wat moet en kan de werkgever doen om een sociaal veilig werkklimaat dichterbij te brengen? Maak kennis met de expertise van Caroline Koetsenruijter, trainer en auteur op het gebied van agressiepreventie en -beheersing


Signaleringen tuchtrecht, tips voor de praktijk

Het mediation-tuchtrecht is voortdurend in beweging. Niet alleen omdat mediation in vergelijking met het tuchtrecht van gereglementeerde beroepen zoals advocatuur, notariaat en medisch specialisten nog in de kinderschoenen staat, maar ook omdat nieuwe inzichten leiden tot veranderende opvattingen over de wijze waarop het vak moet worden uitgeoefend. Tijdens de workshop wordt ingegaan op de functie en het doel van het tuchtrecht voor ons beroep. Aan de hand van recente uitspraken van de Tuchtcommissie en het College van Beroep worden op praktische wijze ontwikkelingen gesignaleerd die voor ons van belang zijn. Bovendien wordt een aantal aanpalende onderwerpen besproken, zoals de rol van adviseurs, met name van advocaten, tijdens het mediationproces. De deelnemers krijgen ruime gelegenheid hun eigen ervaringen te delen en dilemma’s uit hun praktijk aan de orde te stellen.
Aai Schaberg, MfN-registermediator en advocaat Schaberg Advocatuur & Mediation


Dynamieken ontrafeld aan de mediationtafel; systemisch perspectief op relaties en conflicten 
(max 30 deelnemers)   

Als mediator wil je het conflict voor beide partijen zo goed mogelijk oplossen. Dat lukt vaak, maar soms krijg je de vinger er niet achter. Of je denkt ‘we zijn eruit’ en opeens laait het geschil weer in alle hevigheid op. Er speelt meer mee dan je op het eerste oog kunt waarnemen.
In deze interactieve kennismakingsworkshop systemisch werken voor mediators neemt trainer en coach Mayke Smit u mee in de beginselen van Systemisch werk en de werking van systemische patronen in interactie tussen mensen in relaties en conflicten. Zij laat u als professional met een systemische bril kijken met als doel te komen tot duurzame oplossingen. Mayke maakt gebruik van (tafel)opstellingen om het proces van interacties in beeld te brengen. Tijdens de workshop kunnen vragen uit de praktijk worden gesteld en sparren deelnemers met elkaar naar aanleiding van enkele systemische vragen.


Samenleven onder druk: bemiddelings- en participatiemethoden in de context van ‘kleine vrede’ 

Bij het woord ‘vrede’ denkt men vaak aan witte duiven of de afwezigheid van oorlog. Zo lijkt vrede op macroniveau vooral gesloten te worden door onderhandelaars die staten vertegenwoordigen om zo gewapend conflict te stoppen. Maar wat betekent vrede in zogenaamde ‘vreedzame samenlevingen’? Hoe wordt vrede gecreëerd door hen die de druk van dagelijks samenleven in een snel veranderende wereld ervaren? In deze sessie bespreken we voorbeelden van ‘kleine vrede’ in de Nederlandse context. We gaan in op innovatieve (visuele) methoden in burgerparticipatieprocessen en publieke bemiddeling die kunnen helpen de weerbaarheid van lokale gemeenschappen bloot te leggen en te versterken. Deelnemers worden uitgenodigd eigen (praktijk)voorbeelden van ‘kleine vrede’ te bespreken en na te denken over de kantelpunten van vredeskwetsbaarheid in eigen land. Welke bemiddelings- en participatiemethoden helpen bij het bestendigen en ondersteunen van goed samenleven voor hen die er middenin staan?
Dagmar Punter, PhD-onderzoeker naar vredespercepties Tilburg University, redacteur Tijdschrift Conflicthantering
Amber Bosse, procesbegeleider en bemiddelaar Public Mediation


PBM
Zakelijke mediation: wat wil de markt, wat vindt de mediator?

In april 2024 is het onderzoeksrapport verschenen van het vervolgonderzoek naar de kansen en belemmeringen voor zakelijke mediation in Nederland. Dit onderzoek is met medewerking van het Platform Business Mediation (PBM) uitgevoerd.
Tijdens deze interactieve workshop gaat het onderzoeksteam graag in gesprek met zakelijk mediators over de vraag hoe je als zakelijke mediator optimaal kunt inspelen op de wensen van de zakelijke markt zoals deze zijn gebleken uit dit onderzoek.
Aan de orde komen onderwerpen als: Hoe ziet een mediator proposal eruit? Bestaat er behoefte aan een richtlijn hiervoor? Hoe wordt gedacht over het geven van sturing op de inhoud? Zijn combinaties met arbitrage en/of bindend advies wenselijk en zo ja, hoe zou dat moeten worden ingericht?
De workshop wordt gegeven door de PBM-leden Manon Schonewille en Eva Schutte, samen met onderzoeker Marc Simon Thomas van het Montaigne Centrum van de Universiteit Utrecht, en met ondersteuning van Olga Korneeva.


Mediators 3.0: dit is de nieuwe generatie

In deze bijzondere sessie nodigen wij zowel ervaren als startende mediators uit om samen in gesprek te gaan over de opkomst van de ‘nieuwe generatie’ mediators. Na een inspirerende introductie van Lindsay en Samira, krijgen jonge mediators de kans om te delen wat hen drijft, waar ze tegenaan lopen en vooral: waarom ze zo bewust kiezen voor een carrière als mediator. Wat nemen zij mee en wat brengen zij in?
Daarna volgt de kern van de sessie: intergenerationele speed-dating.
Dit is dé gelegenheid om vrijblijvend aan tafel te gaan met collega’s, overeenkomsten te ontdekken en wellicht ook verschillen. Lindsay en Samira moedigen de deelnemers aan om met oprechte nieuwsgierigheid in elkaars wereld te stappen. Juist in de ruimte tussen overeenkomsten en verschillen ligt een prachtige kans voor verbinding!
Zijn jullie er klaar voor en denken jullie met ons mee? 
Onder leiding van Lindsay Kom, MfN-registermediator Mediation Amsterdam, en Samira Akbari, MfN-registermediator IHM Mediation.
Met inbreng van:
Karina Fattah, medewerker casemanagement Result Mediation
Anna Kostiouk, sociaal raadsvrouw
Tabitha van den Berg, partner en MfN-registermediator Mediation Amsterdam


Digitale mediation; over video-mediation en artificial intelligence
(voertaal Engels)   

Technologische ontwikkelingen hebben invloed of zullen dat krijgen op het werk van de mediator.  Sinds Corona is in persoon vergaderen niet langer de standaard. Binnen veel bedrijven is video-vergaderen gebruikelijk geworden. 
Ook mediators zetten voorzichtige stappen richting online mediation. Wat zijn de ervaringen? Heeft het (de) toekomst?
Bij zakelijke mediations in Engeland is online inmiddels populairder dan mediation in persoon. En bij ons wordt het naar tevredenheid gebruikt bij geschillen met digitale platforms.
Stephen Walker, mediator in Londen en auteur van het boek Digital Mediation en zijn Amsterdamse collega MfN-mediator Bart Neervoort praten de deelnemers aan deze workshop bij over hun ervaringen en gaan het gesprek aan over voor- en nadelen, over aspecten als vertrouwelijkheid, technische problemen, over de geschiktheid (al of niet) voor alle soorten mediations.
Artificial intelligence. Iedereen heeft de mond er vol van. Gaat het ook betekenis krijgen in mediation en hoe dan? Stephen Walker heeft er ideeën over, die hij graag met de deelnemers deelt.


PBM
Insolventiemediation

Wat maakt insolventiemediation bijzonder?
Doet het er eigenlijk toe wat het voorwerp van een mediation is? En in tijd gezien: wat zijn de verschillen, welke ontwikkeling heeft mediation in de loop der jaren doorgemaakt waar het materie deskundigheid betreft. Twee generaties mediators met ervaring in insolventiezaken gaan aan de hand van casusposities en stellingen met u op zoek naar het bijzondere van insolventiemediation en wisselen met u ervaringen uit met deze vorm van zakelijke mediation.
Martin Brink, MfN-registermediator, advocaat en arbiter Van Benthem & Keulen
Roos Louwen, MfN-registermediator BBKWmediation