Parallelprogramma
Vaksessies sneak preview
Vertellen met een schittering in je ogen
Je onderscheidend vermogen zit in wie je bent: wat maakt jou nou zo jou? Waar sta je voor? Waar gaat jouw vuur van branden? Gek genoeg laten we in een zakelijke omgeving vaak een deel van onszelf thuis. Terwijl juist in eigenheid en enthousiasme aantrekkingskracht schuilt. Want wanneer je vertelt over dat waarin jij gelooft, waarom jij doet wat je doet, gaan je ogen schitteren en kost het je minder moeite erover te vertellen. Maar hoe doe je dat?
Storytelling – het vertellen van een korte persoonlijke ervaring of anekdote – is een laagdrempelige manier om dat te doen. In deze sessie ga je aan de slag met een kort persoonlijk verhaal dat iets sprekends zegt over jou en wat je kunt gebruiken om bijvoorbeeld jezelf in je zakelijke omgeving te presenteren. Je krijg verteltips om je verhaal nog beter voor het voetlicht te brengen.
Door Suzanne Verhees, trainer Storifiers
De (arbeids)rechter en mediation
In deze sessie staat mediation in arbeidszaken centraal. Arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink staat stil bij de vraag of mediation arbeidsrechtelijk een redelijk voorschrift is, of en wanneer de werkgever of de werknemer mediation mag weigeren en wat de gevolgen van een weigering kunnen zijn. En hoe verhoudt zich dit met het uitgangspunt dat mediation op basis van vrijwilligheid plaats vindt? Ook wordt stil gestaan bij de geheimhouding. Kun je hier onderuit en wat zijn de gevolgen van het schenden van de geheimhouding? Pascal deelt zijn eigen ervaringen, bespreekt rechterlijke uitspraken en laat verschillende dilemma’s de revue passeren.
De taal van het kind
“Een mens is het grootst als die zich bukt om een kind te helpen”
Anneke van Teijlingen nodigt je uit om vanuit je eigen kind-zijn rond te kijken in die ingewikkelde grotemensenwereld. Vanuit die positie neemt ze je mee in de ontwikkelingsfasen van een kind. Aan de hand van de zogenaamde ontwikkelingstaken die kinderen hebben, worden handvatten en tips gegeven om met kinderen in scheidingssituaties in gesprek te gaan.
“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”
Het kan spannend zijn om met kinderen te praten – het doel van deze workshop is dat je als mediator zelfvertrouwen ontwikkelt om met kinderen te praten en om een veilige wijze van terugkoppelen aan ouders te creëren.
Van mediator naar praktijkhouder – hoe doe je dat eigenlijk?
Mediators zijn vakmensen in het begeleiden van conflicten, maar zodra je als zelfstandige aan de slag gaat, komt er méér op je bord. Je bent ineens ook ondernemer. En dat ondernemerschap vraagt om andere kennis en vaardigheden: acquisitie, marketing, administratie, juridische verplichtingen, fiscale aandachtspunten én natuurlijk de eisen van het MfN-register.
In deze praktische sessie neemt Daan Breukhoven je op een toegankelijke manier mee in de belangrijkste aspecten van zelfstandig praktijkhouderschap. Of je nu net start of al even onderweg bent: je krijgt inzichten, praktische tips én ruimte voor eigen vragen. Deze sessie biedt een voorproefje van de PE-geaccrediteerde training De MfN-registermediator als praktijkhouder, die specifiek is ontwikkeld om mediators op weg te helpen als zelfstandig ondernemer.
In kleine groepjes werken we in de sessie aan de volgende hoofdonderwerpen:
Fiscale aandachtspunten: wat moet je weten als ondernemer?
Juridische basis: heb je je zaken goed geregeld?
Registervereisten: voldoe je aan de vereisten van MfN?
Acquisitie & klantgerichtheid: hoe trek je nieuwe cliënten aan en hoe verhoud je je tot je opdrachtgever?
Kortom: word een betere mediator als ondernemer!
De mediator, in het hart van een organisatie, telt dubbel!
Elke organisatie die werkt met klanten of burgers, heeft te maken met conflicten. Mediation kan dan het verschil maken. Zeker als je als interne mediator werkt: je ziet waar het schuurt, herkent patronen en weet waar kansen liggen.
Ben je mediator binnen een (overheids)organisatie en wil je mediation of conflicthantering een grotere rol laten spelen? Sluit dan aan bij onze interactieve werksessie!
Wij zijn Hadassa Lianne en Mathijs, overheidsmediators bij de Gemeente Lelystad. Ter inspiratie vertellen wij over ons werk; wat we doen, hoe dit gegroeid is en onze invloed op conflicthantering door de gemeente. Daarna gaan we met elkaar aan de slag om een praktische, volgende stap te zetten richting jouw doel. Hardop nadenken verplicht!
Boost jezelf, jouw organisatie én de samenleving.
Mediation voor Familiebedrijven: (on)verwachte interventies
Eline van Tijn en Matthijs Bierman zijn zakelijke mediators gespecialiseerd in de context van het familiebedrijf. Zij nemen je mee in de wereld van mediation voor familiebedrijven. Is het eigenlijk gewoon zakelijke mediation met wat extra intermenselijke dimensies? Is het eigenlijk gewoon een familiemediation met een aantal zakelijke aspecten? Welke specifieke dynamieken kun je verwachten? Wat zijn typische interventies? Waar begin je?
Aan de hand van casuïstiek uit hun eigen praktijk proberen Matthijs en Eline je denken over mediation voor familiebedrijven op te rekken. Waar zijn zij tegenaan gelopen en wat hebben zij geprobeerd om die lastige lagen onder de zakelijke discussies op het juiste moment bespreekbaar te maken?
Er is ruimte voor de deelnemers aan de workshop om hun eigen casuïstiek in te brengen en te sparren met de groep. Welke interventies ga je proberen die je eerder nog niet zo toepaste?
[PBM]
Geschillenbeslechting
Het Platform Business Mediation (PBM) is een organisatie die zich toelegt op de inzet van mediation voor het oplossen van zakelijke geschillen.
Flip Schreurs (advocaat bij Boels Zanders in Eindhoven) en Marije de Rooij (mediator bij Result ADR en familie-adviseur bij Een kwestie van in Loosdrecht) houden zich in hun praktijk veel bezig met geschillen tussen aandeelhouders/bestuurders van (vooral: familie)bedrijven. Sinds begin 2025 is daarop ook een nieuwe wettelijke regeling van toepassing. In de workshop besteden Flip en Marije aan de hand van praktijkvoorbeelden aandacht aan de aard van deze problemen en de mogelijkheden tot een oplossing te komen met behoud van de waarde van de onderneming. Vanzelfsprekend speelt het herstellen of verbeteren van communicatie en het maken van (betere) afspraken een belangrijke rol. Tips, tricks, do’s & dont’s worden niet vermeden.